петък, 26 април 2013 г.

Bali - островът на хилядите храмове (Част 3)

  Най-забележителното нещо в Бали са храмовете.

  Местните хора са горди, че са успели да запазят религията си през вековете, устоявайки на мюсюлманството, изповядвано в другите държави от региона. Те са хиндуисти, но тяхната религия е много различна от хиндуизма, който се практикува в Индия. Светата троица на балийците са Brahma, Shiva и Vishnu, които се възприемат като превъплъщения на Главният Бог - Sang Hyang Widhi Wasa. Други индийски богове като Ganesha (богът със слонската глава) също се срещат,  но по-рядко. Главният им религиозен символ е Свастиката или Колелото на слънцето.
  Тук има поверие, че добрите духове живеят в планините, а седемте морета са дом на демони и страшилища. Поради тази причина, за островитяните планината Агунг е много свещено място и именно тук се намира и най-важният им храм.
  Няма как да не забележите, че религията и вярванията са неизменна част от ежедневието на острова. Не минава дори ден, без да се поднесат дарове на боговете за благодарност и молба за здраве и просперитет. Традиция е листо от бамбук с цветя, ориз и сол, напръскано със светена вода да се оставя в храмовете, пред къщите, магазините и на опасни кръстовища.




Храмове

  Храмовете в Бали наброяват над 20 000 и са разпръснати по целия остров. Невъзможно е да ги обиколите, но задължително трябва да посетите най-важните от тях, които никога няма да забравите.
  Повечето от селищата притежават поне по три главни храма: 1. Pura Puseh (храм на началото, гледащ към планините); 2. Pura Deca (селищен храм, намиращ се обикновено в центъра на селището) и 3. Pura Dalem (гледащ към морето, посветен на духовете на мъртвите). Освен тези храмове, всяка къща има и свой собствен. Някои храмове, например Pura Besakih, са значително по-важни от другите и хората от целия остров ходят до там за молитва.
  Всеки храм веднъж годишно има празник, който се чества няколко поредни дни. Така на острова почти винаги може да присъствате на някое религиозно честване.
За да спазите балийската традицията в храмовете задължително трябва да носите Саронг (специални балийски 'дрехи', които се носят по време на молитва), което се взима от главния вход на храма.


  Besakih Temple е най – свещеният и най-големият балийски храм, наричан още „Храмът майка”. Комплексът се състои от около 22 храма, построени на малко разстояние един от друг и така в продължение на повече от километър. Построен е близо до вулкана в свещената планина Агунг и всички храмове се подчиняват на една ос, която завършва с главния храм на върха.
Трите основни храма са: Pura Penataran Agung, посветен на Sang Hyang Widhi Wasa, Pura Kiduling Kreteg, посветен на Brahma и Pura Batu Madeg, посветен на Wisnu.
  Удивителната цялостна визия представя хармоничното съчетание на религия и природа.
  Фестивалът на Pura Besakih се провежда през март или април и продължава един месец. Тогава хиляди хора от целия остров се събират около храмовия комплекс и се молят на боговете.


Pura Besakih

Pura Besakih

Pura Besakih




  Pura Tirta Empul е храмът на свещения извор Tampak Siring (самото име означава точно това – Свещена изворна вода). Местните смятат, че водата на този извор е лечебна, затова след като се поклонят в храма, могат да се изкъпят и да си вземат от чудодейната светена вода за здраве и опрощаване на греховете.


Pura Tirta Empul

Pura Tirta Empul

Pura Tirta Empul


  Pura Luhur Uluwatu е храм посветен на Бога на морето. Намира се на около 100 метрова скала с прекрасна гледка към Индийския океан. Тясна стъпаловидна пътечка води към храма, a по клоните на заобикалящите я дървета и храсти може да видите любопитни маймунки. Тези симпатични животинки с удоволствие биха откраднали от вас всичко, което им привлече вниманието. Затова е хубаво човек да се запаси с банани, за да може да направи успешен бартер и да си върне очилата, шапката или фотоапарата.


Pura Luhur Uluwatu

Pura Luhur UluwatuPura Luhur Uluwatu


  Встрани от храма има малък амфитеатър, където ежедневно по залез слънце се изпълняват едни от най-популярните балийски танци. Не пропускайте да се насладите на някой от тях.
  Kecak Dance е грандиозен традиционен танц, изпълняващ се от хор и танцьори. Особеното при него е, че голяма група мъже използват за озвучаване на танца само устите си. Танцьорите са малко на брой, но движенията им са невероятно изящни и завладяващи. Историите обикновено са взаимствани от епосите Ramayana.


Kecak DanceKecak Dance

Kecak Dance




  Pura Tanah Lot е друг невероятно красив храм. Намира се на една скала в морето и до него се стига само по време на отлива. През останалото време, храмът е ограден отвсякъде с вода и изглежда все едно се носи по водите на океана. Залезът тук е много впечатляващ и може да му се насладите в някое от многото крайбрежни ресторантчета.


Pura Tanah Lot

Pura Tanah Lot

Pura Tanah Lot

Pura Tanah Lot









  Pura Ulun Danu Batur е вторият по важност храм в Бали след Pura Besakih. Построен е през 1926 и е посветен на Dewi Danu, Богинята на езерата и реките. Първоначално храмът и селото се намирали в подножието на връх Batur, който е активен вулкан. Голямото изригване през началото на миналия век унищожава селото и почти целия храм. След което хората местят оцелелите останки и дават ново начало на  селото и храма.


Ulun Danu Batur


  Pura Ulun Danu Beratan е един от главните хиндуистки храмове, разположен на малко парче суша в езерото Beratan. Той също като Ulun Danu Batur е посветен на богинята на езерата и реките - Sang Hyang Dewi Danu. Посетителите могат да разгледат храма от разстояние като вземат лодка под наем.



Ulun Danu Beratan

  Pura Lempuyang се намира край Amlapura в Източно Бали. Храмът е разположен високо в планината и има великолепна гледка към залеза привечер.
  Pura Beji, намиращ се в северната част на Бали, е посветен на Dewi Sri - Богинята на ориза и плодовитостта. Уникалното тук е, че всяка част от този храм е декорирана с форми наподобяващи различни растения и цветя.


Pura Lempuyang

Pura Beji


  Pura Taman Ayun, което в буквален превод означава 'Красива градина', е разположен в град Mengwi (Badung) и бележи земята на Върховният Бог. Това е кралски храм, построен през 1634 г. Заобиколен е от голямо езеро с риби и много водни лотоси. Дворът на храма винаги е зелен и свеж, с добре поддържани цветя и треви.





  Goa Gajah temple (Elephant Cave)
  Датиращ от 11 век, този храм е построен в пещера, входът на която пазят издълбани в скалите страшни същества и демони. Пещерата е доста малка и има Т-образна форма. Левият пасаж съдържа малка ниша със статуя на Ganesh (Хиндуистко божество изобразяващо слон). В дясната част има малък кът за поклонение с няколко каменни скулптури в чест на Shiva.
В двора на храма има воден басейн, за който се смята, че водата му може да направи да изглеждате по-млади. Водният басейн е бил изграден в средата на миналия век и най-важното му предназначение било да отблъсква злите духове.




  Името на Goa Lawah Temple или още 'Пещерата на Прилепите', произлиза от хилядите прилепи, които живеят по тавана и стените на храма. За нея също се смята че води до Pura Goa в Besakih, намиращ се на 30 км, но никой в днешни дни не се е осмелявал да провери това, за да го потвърди. Има поверие, че в пещерата живее и легендарната змия гигант - Naga Basuki. Това древно влечуго се смята за пазител на равновесието на Земята, поверие, което произтича от пре-хиндуиския анимизъм.






Няма коментари:

Публикуване на коментар